Donuk Omuz Nedir ve Tedavisi Nasıldır?

İçerik

Donuk Omuz (Frozen Shoulder, Omuz Periartriti)

donuk omuz, donuk omuz tedavisi, donuk omuz nedir , donuk omuz fizik tedavi

Donuk Omuz , omuzun hareketsiz hale gelmesidir. Kesin sebebi belli değildir. Çeşitli sebeplerle ağrı, omuz hareketlerinde kısıtlılık ile başlayıp zamanla omuzun hareket edememe durumudur.

Kolumuzu başımızın üstüne kaldıramayız, sırtımıza götüremeyiz, elbise giymekte zorlanırız ve omuz hareketleri ağrılıdır. Omuz eklemi dışında vücudumuzun başka bir bölgesinde görülmez.

Donuk Omuz Sebepleri Nelerdir?

Omuz bölgesinde yumuşak doku lezyonları, tendinitler, bursitler, şeker hastalığı, kalp krizi, boyun fıtığı ve kireçlenmeleri, kırık, omuz çıkığı, travmalar, omuzun uzun süre hareketsiz kalması başlıca sebepleridir, fakat bunların dışında çok farklı sebeplerle de gelişebilir.

Omuz eklemi etrafındaki kapsülün ve çevresindeki dokuların elastik özelliğini kaybedip kalınlaşması ve sertleşmesidir. Ağrıdan dolayı omuz daha az hareket ettiğinden zamanla sertleşme ilerler ve omuz eklemi hareket edemez hale gelir. Basit zedelenmeleri takibende başlayabilir.

Bu durumun kireçlenme ile ilişkisi yoktur fakat olabilecek diğer hastalıklara karşı araştırılmalıdır. Boyun bölgesinde fıtık ve kireçlenme gibi omuz çevresindeki sinirlere baskı hastalıklarda sık görülür.

Şeker hastalıklarda sık görülür ve tedavisi daha zordur. Yine ağrı eşiği düşük hassas kişilerde daha sık görülür. Çoğu zaman bir sebebe bağlı değildir.

Donuk Omuz Rahatsızlığı Nasıl Seyreder?

Hastalık 3 dönemden oluşur.

  • 1. dönem başlangıç dönemidir ağrı ve hareketlerde hafif kısıtlılık vardır. Hareket kısıtlılığı giderek artar. Ağrı özellikle geceleri fazlalaşır. Bu dönem 2-9 ay sürer
  • 2- donma dönemi: ağrı nispeten azalmıştır hastalar kollarını daha rahat kullanabilirler. fakat omuz hareketleri tama yakın donmuştur. Bu dönem 4-9 ay kadar devam eder.
  • 3- çözülme dönemi: yavaş yavaş düzelme olur. Bu süre 12-24 ay arasında değişmektedir.

Kimlerde ve Nasıl Görülür?

  • Kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır (%70 kadınlarda görülür)
  • Boyun omurlarında bir bozukluk olabilir.
  • Genellikle 40-65 yaşlarda görülür, ancak daha erken ve geç de görülebilir
  • Hastaların % 10-20 si diyabetlidir.
  • Aşırı zorlama, tekrarlayan hareketler, çarpma-düşme gibi sebeplerle başlayabilir
  • Kolu aşırı kullanmak, aşırı fiziksel aktivite, yarışmalı sporlar, ev hanımları, baş üzeri seviyede çalışanlar (repetitif strain disorder, tekrarlayıcı travma bozukluğu)
  • Bazı hastalıklar (nörolojik hastalıklar, hipertiroidi, parkinson, depresyon gibi)
  • Hastaların çoğunda hiçbir sebep bulunamaz
  • Röntgen bulguları genellikle normaldir, tendon ve bursa kalsifikasyonları röntgende görülebilir, boyun röntgenleri mutlaka değerlendirilmedir. Ultrason ve MR bazı hastalarda ayrıntılı bilgi verebilir.

Donuk Omuz Tedavisi

Hastalığın dönemine göre tedavi farklılık gösterir. Hastalık zaman içinde düzelme eğilimindedir, tedavi bu süreci kısaltmak amacını taşır. Bir defa tedavi edildikten sonra omuz hareket açıklığı korunmalıdır.

  • Ağrı kesici ve anti enflamatuar ilaçlar
  • Kas gevşeticiler
  • Soğuk veya sıcak tedavisi
  • Omuz içi enjeksiyonlar (lokal anestezikler veya steroidler kullanılabilir) erken dönemde pek çok hastada enjeksiyondan sonra dramatik bir iyileşme olur.
  • Fizik tedavi ve egzersizler omuz hareketlerinin tekrar kazanılmasını sağlar.

Uzun tedavilere rağmen hastalık iyileşmezse cerrahi müdahale de gerekebilir. Cerrahi müdahale yapılsa bile uzun süreli rehabilitasyon programları uygulanmalıdır.

Biz kliniğimizde klasik egzersiz programlarının yanı sıra omuz çevresi kaslara Kuru İğne (İMS), eklem içine yüksek volümlü enjeksiyon, proloterapi ve kendi geliştirdiğimiz cihazla vibrasyonla omuz eklemini açma tedavisi uyguluyoruz.

Tedavi ne kadar başarılı olursa olsun bazı hastalarda kısmi hareket kaybı devam edebilir.

Sağlıklı günler dileriz...

Diğer Faaliyet Alanlarımız

Yaşlı Bakımevi , Rehabilitasyon Merkezi ve Fizik Tedavi , Kuru İğne Tedavisi

Kadıköy Ağrı Merkezine

Nasıl Ulaşabilirim?

Yol Tarifi

Aşağıdaki butonu tıklayarak yol tarifini alabilirsiniz. Kadıköy Ağrı Merkezi Google Haritalar
Yol Tarifi

Bizi Arayın

Ağrı Merkezi istanbul. Çağrı merkezimizi ve sekreterlerimizi arayabilirsiniz 
Hemen Ara

Mail Yazın

Ağrı Merkezimize Mail yoluyla ulaşabilirsiniz. Soru ve görüşlerinizi bekliyoruz.
Mail Gönder

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kadıköy Ağrı Merkezi

Ağrı, hayatı maalesef olumsuz yönde etkileyen en önemli faktördür. Sizler de ameliyatsız ve ilaçsız ağrılarınızdan kurtulmak için bizlere ulaşınız. 
Başlayalım!
Hemen Ara
Yol Tarifi
Randevu Al
envelope-omap-markercheck-square-ophone-squaremap-signs linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram