Omuz Ağrısı ve Tedavisi

İçerik

Omuz Ağrısı

omuz ağrıları , omuz ağrıları sebepleri , omuz ağrıları nedenleri , omuz ağrıları tedavisi

Omuz ağrısı ne sıklıkta görülür?

Omuz ağrısı bel ve boyun ağrılarından sonra 3. sıklıkta görülen ağrı sendromlarıdır. Omuz ağrısı özellikle kolunu kullanarak çalışan kişilerde doktora başvurma nedenleri arasında ilk sıralarda yer alır.

Ayrıca masa başında çalışanlarda, bilgisayar kullananlarda, ev hanımlarında sık görülür. Bebek bakan, emziren annelerde de sık görülen bir durumdur. Sırttaki kamburluk omuz ağrısı riskini artırır.

Omuzun anatomisi kısaca nasıldır?

Omuz ağrısının sık görülmesinin en önemli nedenlerinden biri omuz ekleminin insan vücudunun en hareketli ve en karmaşık eklemi olmasıdır. Omuz eklemi köprücük, kürek ve kol kemiği sayesinde oluşturulur.

Eklemin sağlam bir yapısının olmasında bu kemik yapıların çok fazla katkısı olmaz; eklemin bütünlüğünü eklem etrafındaki yumuşak dokular sağlarlar. Bu durum omuzda yumuşak doku lezyonlarının sık görülmesine neden olur. Omuz ekleminin etrafındaki yumuşak dokular kapsül, ligament, tendon, bursa ve kaslardan oluşmaktadır.

Omuz eklemini çevreleyen kapsül dediğimiz bir eklem kılıfı bulunur. Kapsülde yapışıklığa neden olan durumlarda donuk omuz hastalığı ile karşı karşıya kalırız. Bu kapsülün üzerinde ligaman dediğimiz eklemini oluşturan kemikleri birbirine bağlayan bağlar vardır.

Bu bağlarda ki aşırı zorlanma veya gevşeklik sonucu omuz ekleminin çıkık ve yarı çıkıkları oluşur. Bu bağların üzerinde de omuz eklemini hareket ettiren kasların tendonları bulunur. Bu tendonları omuzu hareket ettiren kasların kemiğe tutunmasını sağlayan kirişler olarak izah edebiliriz.

Omuzu çevreleyen döndürücü manşet (rotator kaf) denilen 4 önemli tendon vardır. Bu tendonlarda yırtık, aşınma, pörsüme sık görülür ve omuz ağrısının en önemli sebepleridir.

Vücudumuzun en hareketli eklemi olan omuz ekleminin daha rahat hareket etmesini sağlayan subakromiyal bursa dediğimiz vücudun en büyük keseciklerinden biri bulunur.

Bu yapı da iltihaplı romatizmalarda, omuzu kötü kullandığımız durumlarda iltihaplanarak sorunlara sebep olabilir. Bu bursanın da üzerinde omuzumuzun şeklini veren en güçlü kaslardan biri olan deltoid kası bulunur.

Omuz ağrısının nedenleri nelerdir?

En sık karşılaştığımız omuzun kendi yapılarından kaynaklanan omuz ağrılarıdır. En başta omuzun tendonlarını ilgilendiren sıkışma sendromu diye tanımladığımız patoloji gelmektedir.

Donuk omuz, tendonlara kireç birikimi ile oluşan kalsifik tendinitler, omuz gevşekliği ya da omuzun yarı çıkıkları, miyofasyal ağrı sendromu denilen omuzun çevresindeki kaslara bağlı zorlanma ağrıları en sık görülen problemlerdir.

Boyundan çıkıp omuzu sinirlendiren, omuz çevresi kasların sinirlerinin hasarına bağlı olarak da omuz ağrıları görülebilir ve omuzda kuvvetsizlik, zayıflık daha ön plandadır. Boyun fıtıkları, kireçlenmeler bu tip ağrıların en yaygın sebepleridir.

Daha az karşılaştığımız nedenler ise omuz dışı yapılardan kaynaklanan ağrılardır. İltihaplı romatizmaların çoğu omuzu etkilemektedir.

Akciğerin üst bölgesinin kanserleri, karaciğer, safra kesesi, dalak problemleri bile omuz ağrısı ile karşımıza çıkabilmektedir. Boyun fıtıklarının omuza yayılan ağrı yapar.

Sıkışma sendromu nedir?

En çok görülen omuz ağrısı nedeni sıkışma sendromudur. Sıkışma sendromu, kolumuzu kaldırmamızı sağlayan kasların tendonlarının ve bu bölgedeki bursanın (kesenin) omuzu oluşturan kemik yapılar arasında sıkışması sonucunda görülür.

Elini yukarda kullanan mesleklerde, ev kadınlarında, yüzme ve voleybol gibi spor yapan sporcularda daha sık görülmektedir. Sonuç olarak bu problem omuzu kötü kullanma veya aşırı kullanma hastalığıdır.

Bu sendromun önemi gerekli tedavi yapılmaz ve önlemler alınmazsa tendonlarının tamamıyla yırtılmasıyla sonuçlanabileceğidir. Çok sık görülen ve tedavisi nispeten kolay olan bir durumdur.

Yakınmalar sıklıkla omuzun ve kolun kullanılması sonucu ortaya çıkar. Zamanla ağrı devamlı olmaya başlar. Özellikle geceleri hastayı uyutmayan bir ağrı vardır. Hastanın giyinme soyunma gibi günlük yaşam aktivitelerini etkileyecek bir ağrıdır.
Sıkışma sendromunun tanısı sadece hekimin klinik değerlendirmesi sonucu konulur . MR ve ultrason teşhis konulmasında yardımcıdır.

Tedavisinde dinlendirilmesi, zorlayıcı hareketlerden kaçınılması en önemlidir. Bir süre süre elin baş üzerinde kullanılması önlenmeli, bu tür aktiviteler kısıtlanmalıdır.

FTR yöntemleri, egzersizler, basit analjezik ve antienflamatuar ilaçlar, bursit varsa sterod enjeksiyonları, omuz çevresi kaslara İMS uygulamaları çoğu hasta için yeterlidir.

Donuk omuz nedir?

Donuk omuz eklem kapsülünün daralması sonucu kolun hareketlerinin ileri derecede kısıtlanması sonucu ortaya çıkan klinik bir tablodur. Tam olarak nedeni bilinmemektedir Omuz ekleminin iyi tedavi edilmemiş rahatsızlıkları sonrası veya kendiliğinden de oluşabilir. Şeker hastalarında daha sık görülmektedir.

Donuk omuz 2-3 yıl sürebilen bir hastalıktır. Üç dönemi vardır. Birincisi ağrılı dönemdir ve 1 yıl kadar sürebilir. Bu dönem diğer omuz ve boyun problemleri ile çok sık karışabilen bir dönemdir.

İkinci dönem ise omuzun tam olarak donduğu dönemdir. Ağrı azalır fakat hasta günlük yaşam aktivitelerini yapamayacak derecede omuz hareketleri kısıtlanır. Üçüncü dönem ise çözülme dönemidir.

Çok çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Ancak donuk omuzun tedavisinde en önemli konu hastanın hastalığının uzun süreceğini bilmesidir. Her dönem tedavisi farklılık gösterir.

İlk dönem ağrıyla mücadele edilir. İkinci dönemde ise fizik tedavi eşliğinde germe egzersizlerinin yapılması en önemli tedavi yöntemidir.

Kalsifik tendinit;

Omuzda şiddetli ağrıya yol açan bir hastalıktır. Bilinmeyen bir nedenle yumuşak dokuda kalsiyum birikimi diye izah edebileceğimiz tendon üzerinde kristallerin çökmesi ile oluşan bir durumdur. Omuz ağrısı zorlayıcı bir aktivite sonrası ani ve şiddetli bir şekilde başlar.

Genellikle basit röntgen filmlerinde görülebilir. Şiddetli ağrının olduğu dönemde ilaç tedavisinin yanı sıra buz uygulaması ve kalsifik lezyona yapılacak enjeksiyon uygulamaları çok önemli yer tutar. Kronik olgularda fizik tedavi programları uygulanır.

Omuzun çok sık yerinden çıkması

Eğer bir omuzda herhangi bir travma olmadan tekrarlayan çıkıklar olmaktaysa bu hastalar çıkığın yönüne göre uygun kasların kuvvetlendirmesini içeren fizik tedavi ve rehabilitasyon programlarından çok fayda görürler.

Düşme gibi büyük bir travma sonrası omuzu çıkmış daha sonra tekrarlayan çıkılar oluşan hastalarda ise ilk planda cerrahi girişim düşünülmelidir.

Omuz ağrısı olan genç hastalarda ve sporcularda ilk olarak düşünülmesi gereken problem omuzda bağların gevşekliğine bağlı instabilite dediğimiz çıkmaya eğilimli olma durumudur.

Omuz ekleminde kireçlenme

Omuz ekleminde diz eklemi kadar osteoartrit fazla görülmez. Ancak omuz ekleminin komponentlerinden biri olan akromioklaviküler eklemde osteoartrit sık görülür ancak genellikle ağrıya sebep olmaz.

Eklem kıkırdağının aşınması ile oluşan bu hastalık gelişti ise fizik tedavi uygulamaları çok önem kazanır. Protez uygulamalarının daha geç yapılmasına olanak sağlar.

Omuz sağlığımızı korumak için;

  • Omuz çevresi ve kürek kemiği kasları yeterince esnek ve güçlü olmalıdır.
  • Dik oturmaya özen göstermeliyiz.
  • Kamburluk varsa duruşumuzu düzeltmeliyiz
  • Baş üstü aktiviteler yapılırken daha dikkatli olmalıyız
  • Yüzme ve raket sporları omuz eklemine zarar verebilir bu konuda ölçüyü kaçırmamalıyız
  • Boyun omurgası sorunlarına bağlı kas güçsüzlükleri varsa bunu tedavi etmeliyiz
  • Elimizde ağır torbalar taşımaktan kaçınmalıyız
  • Eğer bir kez ciddi omuz problemi yaşadıysanız omuz ekleminizi dikkatli kullanmalısınız.

Sağlıklı günler dileriz...

Diğer Faaliyet Alanlarımız

Yaşlı Bakımevi , Rehabilitasyon Merkezi ve Fizik Tedavi , Kuru İğne Tedavisi

Kadıköy Ağrı Merkezine

Nasıl Ulaşabilirim?

Yol Tarifi

Aşağıdaki butonu tıklayarak yol tarifini alabilirsiniz. Kadıköy Ağrı Merkezi Google Haritalar
Yol Tarifi

Bizi Arayın

Ağrı Merkezi istanbul. Çağrı merkezimizi ve sekreterlerimizi arayabilirsiniz 
Hemen Ara

Mail Yazın

Ağrı Merkezimize Mail yoluyla ulaşabilirsiniz. Soru ve görüşlerinizi bekliyoruz.
Mail Gönder

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kadıköy Ağrı Merkezi

Ağrı, hayatı maalesef olumsuz yönde etkileyen en önemli faktördür. Sizler de ameliyatsız ve ilaçsız ağrılarınızdan kurtulmak için bizlere ulaşınız. 
Başlayalım!
Hemen Ara
Yol Tarifi
Randevu Al
envelope-omap-markercheck-square-ophone-squaremap-signs linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram